Exkurzia ôsmakov v Šaštíne, Modre a Trnave

Autor: Mgr. Ľudmila Martinčeková, žiaci 8.A, 8.B

V piatok 13. októbra 2017 sme my ôsmaci s pani učiteľkami a pánom kaplánom prežili krásny slnkom zaliaty jesenný deň. Naša cesta začala skoro ráno nástupom do autobusu a smer bol jasný. Šaštín, Modra a Trnava. 

Už keď sme prichádzali do malého útulného mestečka Šaštín, ohúrila nás Bazilika Sedembolestnej Panny Márie, v ktorej pre nás všetkých pripravil svätú omšu náš pán kaplán Paľko. Po výnimočnom duchovnom zážitku nás po celej bazilike sprievodným slovom sprevádzal páter Miroslav. Na pamiatku sme dostali pamätnú listinu, ktorá nám bude vždy pripomínať veľkosť, ale aj zároveň pokoru, ktoré toto miesto vyžaruje. Ďalšie naše smerovanie sa nieslo v symbolike hrdosti na našu významnú osobnosť slovenských dejín, na nášho jazykovedca, historika, politika, básnika Ľudovíta Štúra.

Navštívili sme Múzeum Ľudovíta Štúra v Modre, kde nás milá sprievodkyňa oboznámila s materiálmi dotýkajúcimi sa života, činnosti a diela Ľudovíta Štúra a jeho generácie na pozadí slovenského národopisného, sociálneho, kultúrneho a literárneho pohybu v období

slovenského národného obrodenia. Výstavnými prvkami sa múzeum snaží priblížiť atmosféru a prostredie, v ktorom sa pohyboval Štúr a jeho súčasníci. Predstavuje odevy, v akých chodili ľudia v mestách po ulici, zvuky ulice, formy cestovania od dostavníkov až po železnicu, spôsoby komunikácie, približuje školu 19. storočia a zariadenie meštianskych domov v Modre v polovici 19. storočia.
Novinkou v múzeu je použitie moderných interaktívnych technológií, ktoré Ľudovíta Štúra prepájajú so súčasnosťou. Zvukové nahrávky predstavia návštevníkom Štúrove prejavy a básne, nové informácie hravou formou poskytnú interaktívne mediálne súbory.

 Zimomriavky nám po tele prechádzali, keď sme sa ocitli v Pamätnej izbe na prízemí múzeá, kde Ľ. Štúr strávil posledné tri týždne svojho života. Plamienkom sviečky v modranskom cintoríne  sme si uctili nielen  osobnosť Ľudovíta Štúra, ale všetkých, ktorí tu v pokoji odpočívajú. Poslednou zastávkou v Modre bola expozícia modranskej keramiky a diela výtvarného umenia so vzťahom k Štúrovi a mestu Modra.

A čakala nás už iba Trnava, centrum rímskokatolíckej cirkvi s množstvom kostolov, dostala prezývku „malý Rím“. Je to nádherné mesto s historickou vôňou, ktorá sa tiahne od námestia až po slávny futbalový štadión. Tu sme si pozreli Baziliku sv. Mikuláša, kde práve prebieha rekonštrukcia kaplnky Panny Márie Trnavskej a Katedrálu sv. Jána Krstiteľa. Nadšení, ale aj unavení s množstvom zážitkov sme sa vrátili domov.

Fotogalériu si môžete pozrieť tu.

                                                              

Zo života školy...

ib_p053_0_40.jpg

Tuesday the 16th - Copyright CZŠ R. Zaymusa & jtm 2012-2014.