Putovanie do Mariazellu

Autor: Super User

Tak, ako to býva na našej škole každoročným zvykom aj tento školsky rok sme sa vybrali na spoločnú púť – rodičia, žiaci a učitelia školy. Skoro ráno 9.6.2012 sme začali putovať za Pannou Máriou až do ďalekého mestečka Mariazell v rakúskych Alpách. Poznamenávam, že sme išli autobusom. Po oneskorenom príchode niektorých jednotlivcov /asi ešte vyprážali rezne/ sme konečne vyrazili. Hneď za prvou križovatkou v Žiline sa už autobusom šírila vôňa spomínaných rezňov, tvarohových a lekvárových buchiet a koláčov.

Dlhú cestu sme si v autobuse spríjemňovali modlitbou, vtipmi a predovšetkým nácvikom piesni k sv. omši. Počas cesty nám pán učiteľ Bohinik vyrozprával príbeh z dávnej minulosti, ktorý sa viaže k pútnickému miestu a aj ako vznikol názov mestečka Mariazell. Jeden benediktínsky pútnik priniesol sošku Panny Márie z lipového dreva na toto miesto modlil sa a Panna Mária vyslyšala jeho prosby a on na tomto mieste postavil pustovňu /Maria – zell /pustovňa/. Soška Panny Márie je v bazilike dodnes.
Pri príchode do Mariazellu vysoko v horách nás privítalo krásne malé mestečko s typickými rakúskymi domčekmi nad ktorými sa vypínala nádherná bazilika a zároveň nás privítal aj dážď. Nás to však neodradilo a veselo sme vykračovali do baziliky, kde pri oltári s milostnou soškou Panny Márie nám odslúžil svätú omšu náš pán kaplán Jozef Možiešik. Bazilikou zneli naše slovenské piesne a počas omše sme vyprosovali požehnanie pre našu školu, pre nás a naše rodiny.
Po prehliadke baziliky sme pokračovali v programe návštevou pernikárne rodiny Pirker. V pernikárni sme sa dozvedeli, čo všetko sa dá vyrobiť z včelích produktov a mali sme možnosť vyrobiť si vlastnú sviečku z včelieho vosku, ozdobiť medovníkové srdiečko a ochutnať ich perníčky. Bolo to veľmi zaujímavé. Pre dospelých bola veľmi zaujímavá návšteva likérničky - Arzberger kde sa ochutnával zázračný likér z liečivých bylín.
Potom sme sa vybrali do kopčeka – kalvárie, kde sa nachádzali zastavenia krížovej cesty a zároveň sme navštívili rodinu kde staručký majiteľ Bruno Habertheuer nám ukázal svoju dlhoročnú prácu vyrobenú z dreva – bolo to 12 výjavov zo života Pána Ježiša /narodenie, posledná večera, odsúdenie, Golgota a podob. /, postavičky boli drevené a pohyblivé.
Unavení a plní zážitkov sme sa vydali na spiatočnú cestu a opäť sa autobusom tiahla vôňa šniclíkov a
uhorčičiek a samozrejme modlitba – vďaka za krásne prežitý aj keď upršaný deň.
Matúš Brath, Nicol Nozár 8.A

Zo života školy...

ib_p047_0_16.jpg

Friday the 19th - Copyright CZŠ R. Zaymusa & jtm 2012-2014. Thanks to Joomla 2.5 templates by FTS