Zamyslenie z 20.2.

Autor: Ing. Renáta Šimková
Milujte svojich nepriateľov 
Počas ostatných nedieľ počúvame v evanjeliách Ježišove slová na hore, kde verejne pôsobil a učil. Boh cez svojho Syna kladie na nás požiadavky a chce nám pripomenúť, odkiaľ smerujeme a kam sa uberáme.
Ježiš povedal svojim učeníkom: „Počuli ste, že bolo povedané: Oko za oko a zub za zub! No ja vám hovorím: Neodporujte zlému. Ak ťa niekto udrie po pravom líci, nadstav mu aj druhé.“
Ježiš hovorí bolo povedané a ja vám hovorím. Na tú dobu to bola veľká trúfalosť povyšovania sa na úroveň Boha. Židom sa to nepáčilo a boli týmito jeho slovami pobúrení. Starozákonná spravodlivosť bola zásada primeranosti. Odplata bola primeraná škode. Ak si ukradol 10 eur, vráť 10 a nie 100 eur alebo 5. Prvá bola v prípade, keď Kain zabil Ábela. Pán povedal, že každý, kto Kaina zabije, odnesie si sedemnásobnú pomstu. Druhá v prípade, keď sa pýtal Peter: „Pane, koľko ráz mám odpustiť svojmu bratovi, keď sa proti mne prehreší? Azda sedem ráz.“ Ježiš mu odpovedal: „Hovorím ti, nie sedem ráz, ale sedemdesiatsedem ráz." Teda číslo 77 znamená vždy a stále máme odpúšťať. Hriech je ako oheň.
Dvaja susedia sa nemali v láske a jeden druhému robili stále prieky. Ich nenávisť bola taká veľká, až raz jeden podpálil humno tomu druhému. A ten namiesto toho, aby začal hasiť svoje humno, začal naháňať svojho suseda. Samozrejme, medzitým zhorelo aj jeho humno, lebo bolo v tesnej blízkosti, a čo bolo ešte horšie, oheň sa rozšíril aj na ďalšie domy v dedine. Tento ich hnev bol taký veľký, že mal dosah aj na tých, ktorí si to vôbec nezaslúžili. Stačilo si vzájomne odpustiť. Oheň hnevu zahasíme odpustením a za ním príde oheň Ducha Svätého, ktorý očisťuje.
Počas vypočúvania pána Ježiša pred veľradou, ho udrel sluha po líci. Vtedy Ježiš nenastavil druhé líce, ale ozval sa. Ak nastane verejné porušovanie spravodlivosti, máme si to všímať a ozvať sa. A keď už nevieme, ako sa brániť, zoberme kríž, tak, ako ho zobral Ježiš a nesme ho s láskou. Sú to situácie totálnej nespravodlivosti.
A opäť je tu Ježiš, ktorý nám hovorí:
"Počuli ste, že bolo povedané: ‚Milovať budeš svojho blížneho a nenávidieť svojho nepriateľa.‘ Ale ja vám hovorím: Milujte svojich nepriateľov a modlite sa za tých, čo vás prenasledujú, aby ste boli synmi svojho Otca, ktorý je na nebesiach. Veď on dáva slnku vychádzať nad zlých i dobrých a posiela dážď na spravodlivých i nespravodlivých.“
Pane Ježišu, prosíme Ťa, dodávaj nám sily, aby sme milovali a modlili sa za svojich nepriateľov.
Pane Ježišu, prosíme Ťa, pomáhaj nám zachovávať tvoje slovo večného života.
Ďakujeme Ti, Pane Ježišu, že nám neustále dávaš svoju nekonečnú a jedinečnú lásku.

 

 

Zo života školy...

ib_p046_1_26.jpg

Tuesday the 23rd - Copyright CZŠ R. Zaymusa & jtm 2012-2014. Thanks to Joomla 2.5 templates by FTS