Z rozhlasovej relácie

Autor: Ing. Renáta Šimková

Konajme dobro, lebo len tak budeme žiť.

Zvelebujem ťa, Otče, Pán neba i zeme, že si zjavil maličkým tajomstvá Božieho kráľovstva.

Cez úvodnú pieseň z rozprávky o snehovej kráľovnej sme sa presunuli do sveta dobra a zla. Predstavili sme si Gerdu, ako hľadá Kaya. Svojou láskou ho vyslobodí z kráľovstva snehu, chladu a zimy. Rozprávky nás sprevádzajú od útleho detstva a učíme sa, že tak ako existuje dobro a zlo, tak sú dobrí a zlí ľudia. 
Dobrý človek je človek, ktorý koná dobro. Má v sebe však aj zlo. Keď dáme u tohto človeka dobro a zlo na misku váh, prevažujú dobré vlastnosti. Tých zlých je oveľa menej. Dobrí ľudia sú trpezliví, nevyvyšujú sa, sú pokorní, rozdávajú svoje dary s láskou, majú v sebe vieru, nádej a lásku.
Zlý človek koná zlé skutky. Ale aj tento človek má v sebe dobro. Na miskách váh však jednoznačne prevažujú zlé vlastnosti - hnev, pýcha, žiarlivosť, zaznávanie Boha.
Dnes sa veľmi často stretávame s tým, že ľudia nechcú počuť, že existuje zlo. Protiváhou sú slová: buď pozitívny, mysli pozitívne, konaj pozitívne a podobne. 
V slovách včerajšieho evanjelia nám Ježiš pripomína našu hriešnosť a jasne ju pomenúva. Hovorí nám rečou, ktorá je radikálna a ponúka silu pravdy. Ponúka riešenie. Učí nás hovoriť áno a nie. Pripadá nám to príliš jednotvárne? V skutočnosti nás chce Ježiš priviesť

k poznaniu farebnosti Jeho lásky. Božia vôľa, i keď je náročná, človeka nezaťažuje, ale oslobodzuje. Evanjeliové nároky a požiadavky Božích prikázaní nie sú prekážkami na ceste života do večnosti, ba práve pomáhajú nám v snahe putovania do večnosti už tu na zemi.

Téma Národného týždňa manželstva, ktorý sa začína 13.februára, je Manželstvo - Spolu na ceste. Na ceste k naplneniu života ideme spolu, spolu s Bohom a spolu navzájom. Myslíme na vašich rodičov, ktorí sú Bohom pozvaní kráčať spolu životom ako muž a žena a sprevádzajú sa navzájom.

Pane Ježišu, prosíme Ťa, chráň nás od všetkých nástrah zlého ducha, aby sme kráčali cestou života bez poškvrny.
Pane Ježišu, prosíme Ťa, nech je naša reč áno a nie v duchu Evanjelia a Božích prikázaní.
Ďakujeme Ti, Pane Ježišu, za našich rodičov, že ich požehnávaš svojou láskou a sú Tebou pozvaní kráčať spoločne.

Zo života školy...

ib_p053_0_22.jpg

Thursday the 18th - Copyright CZŠ R. Zaymusa & jtm 2012-2014. Thanks to Joomla 2.5 templates by FTS