Prvá septembrová rozhlasová relácia

Autor: Ing. Renáta Šimková

Prvý list Korinťanom  9, 16-18 

Pre všetkých som sa stal všetkým, aby som zachránil aspoň niektorých. Bratia, ak hlásam evanjelium, nemám sa čím chváliť; to je moja povinnosť    a beda  mi, keby som evanjelium nehlásal. Ak to robím z vlastnej vôle, mám nárok na odmenu, ale ak nie z vlastnej vôle, je to služba, ktorá mi je zverená. Aká je teda moja odmena? Že keď hlásam evanjelium, predkladám ho zadarmo  a nevyužívam svoje právo pri evanjeliu. 

Matka Tereza

Skrášlila nám každodenný život od rozhovorov pri káve až po nedeľné kázne. Jej vzhľad a vystupovanie vniesli do večerných televíznych správ atmosféru dobroty a vytvorili domov nielen v Kalkate, ale

v obývačkách  príbytkov po celom svete. Reč je o matke Tereze. Hovorila: „V tichu nájdeme novú energiu a skutočnú jednotu. Energia Boha bude našou energiou, aby sme mohli urobiť všetko tak ako treba. Zjednotiť naše myšlienky s jeho myšlienkami, zjednotiť naše modlitby s jeho modlitbami, zjednotiť naše činy s jeho činmi a náš život s jeho životom.“

Tento druh  požehnanej premeny, ktorý dala svetu -  Matku Terezu sa začína stávať realitou v našom živote. Žiť svoje povolanie dôstojne a veľkodušne. 

Sedembolestná Panna Mária

Vo štvrtok máme sviatok Sedembolestnej Panny Márie. Sedem – číslo plnosti. Tu sú základné pramene bolesti Panny Márie  od proroctva Simeona cez útek do Egypta, strata 12-ročného Ježiša, krížová cesta, ako stála v bolestiach pod krížom, snímanie Ježiša z kríža a uloženie tela Ježiša do hrobu. Počas života však Panna Mária prežívala aj veľa radosti. 

Slováci k nej oddávna prechovávali osobitnú úctu a dôveru v trápeniach. Omšové texty zo sviatku Sedembolestnej vyjadrujú vieru, že "ani teraz neprestáva orodovať za nás a s materinskou láskou sa stará o bratov a sestry svojho Syna".

Pane, prosíme Ťa, na príhovor svätej Matky Terezy daj, aby sme sa stávali ceruzkami v Božích rukách.Pane, prosíme za seba samých, našich rodičov a učiteľov, daj, aby sme si odpúšťali a požehnávali. „Oroduj za nás, Matka sedembolestná Panna Mária, aby sme sa stali hodní prisľúbení Kristových."

Zo života školy...

ib_p053_0_23.jpg

Thursday the 28th - Copyright CZŠ R. Zaymusa & jtm 2012-2014. Thanks to Joomla 2.5 templates by FTS