Pondelkové zamyslenie

Autor: Ing. Renáta Šimková

Dnešné pondelkové ráno vás opäť veľmi rada prenesiem v predstave do Svätej zeme, do Galiley na breh  Genezaretského  jazera, ktoré môžete poznať aj pod názvom Tiberiadské alebo Ježišovo more. Zažila som v loďke plavbu po jazere pred búrkou, nebo bolo zatiahnuté mrakmi, fúkal vietor, a tak bolo na mieste si pospevovať pieseň, ktorej slová aj vy veľmi dobre poznáte: Na jazere je veľká búrka, Ježiš so mnou v loďke je. On za ruku drží ma, loďka sa nekolembá. Na jazere je veľká búrka, Ježiš so mnou v loďke je. 

Na tomto jazere vykonal Ježiš zázraky vylovenia rýb. Počas toho prvého apoštoli vylovili ryby a siete sa trhali. Pri druhom zázraku vylovili 153 veľkých rýb a siete sa netrhali, pretože tento zázrak bol po smrti Pána Ježiša, kedy zvíťazil nad mocou smrti a zla. Na týchto miestach  si trpezlivo pripravoval učeníkov na apoštolát. 

Nebolo ľahké meniť ich zmýšľanie, mali slabú vieru, preto boli potrebné zázraky. Tu potvrdil  primát svätému Petrovi, ktorý mu udelil pred svojou smrťou v Cézarei Filipovej, a začína sa vlastne reťaz pápežov. Na tomto mieste mali apoštoli pochopiť, že keď sa budú namáhať s jeho požehnaním, budú mať úspech, lebo nebude to ich dielo, ale Božie. Po tejto udalosti apoštoli odchádzajú do sveta, hlásajú Božie slovo a umierajú mučeníckou smrťou, okrem Jána, ktorý však tiež veľa trpel.

Kostol primátu svätého Petra stojí na mieste, kde sa tretíkrát Ježiš zjavil apoštolom po svojom zmŕtvychvstaní a jedol s nimi rybu. Skala vo vnútri kostola dostala názov Kristov stôl.  Je to miesto potvrdenia primátu svätého Petra po jeho trojnásobnom vyznaní lásky Ježišovi, ktoré si pútnici uctievajú. Keď toto miesto navštívil pápež Pavol VI., pri uctievaní skaly plakal. Lokalitu navštívil aj Ján Pavol II. v roku 2000.

A kedy budeme obdarovaní Bohom my?  Až vtedy, ak budeme slúžiť ľuďom. 

Pane Ježišu,  prosíme Ťa, obdaruj nás potrebnými milosťami, aby sme mohli slúžiť iným v Tvojom mene. Prosíme Ťa za tých, ktorí sa pre hriech a pohoršenia vzdialili od Teba, aby sa vrátili a aby sme ako apoštoli vždy viac počúvali Boha ako ľudí, a svedčili o Tvojom zmŕtvychvstaní.

Ďalšie fotografie si môžete pozrieť na našej fb. stránke Naša Zaymuska.

 

Zo života školy...

ib_p035_1_9.jpg

Tuesday the 23rd - Copyright CZŠ R. Zaymusa & jtm 2012-2014. Thanks to Joomla 2.5 templates by FTS